Yazan: Diyetisyen Dilek Demir
Yaz gelecek, geliyor derken geldi bile ve kalın kıyafetler yerini incelere bıraktı. Artık fazlalıklarımız göz önünde oldu. Hepimizde bir panik bir endişe…açlık diyetleri yapmaya çalışıyoruz olmuyor, içeriğini bilmediğimiz çaylar içiyoruz olmuyor…artık birlikte el ele göndereceğiz fazlalıklarımızı..
Diğer zamanlar gibi fazla zamanımız yok artık ve yapacağımız sağlık önerileri nokta atışı şeklinde olmalı. Bazı gıdalar ve besinler veya kombinasyonlar hafiflememizde daha fazla yardımcı olurlar bize..
İlk olarak su tüketimini takip ederek başlamak gerek.. Gün içinde çay kahve tüketiyoruz ama su yerine geçmiyor maalesef. Şimdi havalarda ısınıyor ve terlemeler de artıyor ve tabi ki sıvı kaybımızda artıyor. Bunları düşünerek günlük 2 litre su ya da 10 bardak nasıl takip etmek isterseniz.. Ofisimizde masamızda, dışarı da elimizde ya da çantamızda su şişelerimiz olsun hatırlatma amaçlı. Bazen de su içebilmeyi güzelleştiren karışımlar da yapılabilir. Örneğin 2-3 ad çilek ince dilim dilim ve kabuk tarçınla suya aroma verebilir. Ve tabi ki ödem atışımızı hızlandırır.
İkinci olarak günlük atıştırmalıklarınızı kontrol altına almak gerek. Saf rafine şeker içeren tatlı, bisküvi, içecek vb yi ne kadar sıkılıkla tüketiyoruz? gün içinde kaç defa arıyoruz bu tür gıdaları? Bunları yemek –yememek için mücadele vermek yerine yer değiştirmek daha kolaydır.
Mesela kahvenin yanında kuru meyveler,
Yemeklerin yanında şekersiz içecekler
Öğleden sonraki açlık krizlerinde taze meyve tüketimi bizim işimizi kolaylaştıracaktır.
Fit vücut için bir engel de porsiyonların fazlalığı, büyüklüğü veya içeriği.
Aç olarak öğünlere oturduğumuz için o ilk 15 dk ne yedik ne kadar yedik çok da fark edemiyoruz. Mide şişliği oluşunca rahatsızlık ve vicdanen huzursuzluklar başlıyor.. Bunu önlemek çok kolay aslında. Öncelikle tabağımızda patates, pirinç pilavı, makarna vb gıdaları kısıtlamak hatta bu dönemde sıfırlamak doğru tercih olabilir. Ana yemeğinizin yanında sebze garnitürleri veya salata türleri tercih etmek hem midemizi doyuracak hem de içerik açısından hafiflik sağlayacaktır. Ana yemeğinizin de kızarma veya kavurma gibi yağlı olmamasına dikkat etmekte yarar var çünkü az kalori vücuttan yağ atımını da hızlandırır.
Beslenmemizi düzenledikten sonra bazı küçük dokunuşlarla da düşüşü hızlandırmak gerek. Onun için haftada bir iki gün bu tür diyet yapmak biraz motivasyon sağlayabilir.
Enginar çorbası günü
Uyanınca limonlu tarçınlı yeşil çay
Kahvaltı
1 su bardağı süt
4 kaşık yulaf
4-5 ad çilek
Ara öğün
2 ad salatalık
Öğle yemeği
2 kâse enginar çorbası
1 kâse yoğurt
Ara öğün
1 avuç kiraz+2 ad ceviz içi
Akşam yemeği
2 kâse enginar çorbası
1 kâse yoğurt
Gece menüsü
1 ad probiyotik yoğurt
Not: Enginar çorbası tarifi:
1 ad kuru soğan 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile sote yapın bu arada 1 ad limonu sıkın 4 ad enginarı doğrayın.1 demet dereotu ile birlikte hepsini tencereye ekleyin üzerine 1 ad limonun suyunu ekliyoruz ve kıvam vermek için 3 kaşık yulaf ezmesi ekleyelim 1 lt su ile pişirelim. Piştikten sonra blender ederek servise hazır..